Türkiye genelinde binlerce yargı mensubunun görev yerini belirleyen yaz kararnamesinde sıcak saatler yaşanıyor. HSK Birinci Dairesi’nin yoğun mesaisinin ardından karara bağlanan atama listeleri, adliye koridorlarında hareketliliğe neden oldu. Yeni görev yerlerini öğrenen ve atama kararına itiraz etmek isteyen hâkim ve savcılar için tanınan başvuru süresi ise oldukça kısıtlı.
Ataması Yapılanlar İçin İtiraz Ekranı Açıldı
HSK, adli ve idari yargıda görev yapan binlerce yargı mensubunu yakından ilgilendiren kararnameyi $12\text{ Haziran }2026$ tarihi itibarıyla karara bağladı. Atama listelerinin kesinleşmesinin ardından, yeni görev yerlerine yönelik yeniden inceleme talebinde bulunmak isteyen hâkim ve savcılar için süre işlemeye başladı.
Kararname kapsamında yer değişikliği yaşayan yargı mensuplarının, işlemlerin hızla tamamlanabilmesi için resmi tebligatın kendilerine ulaşmasını beklemeden harekete geçmesi gerekiyor.
Son Başvuru Günü 18 Haziran Perşembe
Yeniden değerlendirme talebinde bulunacak yargı mensuplarının, müracaatlarını en geç 18 Hazinran 2026 Perşembe günü mesai saati bitimine kadar iletmeleri şart koşuldu. Başvurular fiziki dilekçeyle değil, tamamen dijital ortamda toplanacak.
Yargı mensupları, UYAP personel ekranı üzerinden “Hâkim Savcı Atanma Talep Formu” alanını doldurarak taleplerini anında HSK’ya ulaştırabilecek. Fiziki dilekçe trafiğini tamamen ortadan kaldıran yeni sisteme dair HSK şu uyarılarda bulundu:
“Kararname ile atanan meslektaşlarımızın ayrıca fiziki dilekçe göndermelerine gerek bulunmamaktadır. Görev mahallinde bulunmayanların bulundukları yerlerdeki adliyeler aracılığıyla mutlaka UYAP üzerinden göndermeleri gerekmektedir.”
SMS İle Bilgilendirme Ve Tebligat Takvimi
UYAP üzerinden gönderilen talep formlarının kararname bürosuna ulaştığı bilgisi, başvuru sahiplerine hızlı bir şekilde teyit edilecek. HSK, formların ulaştığına dair teyit mesajını 24 saat içinde yargı mensuplarının formda belirttikleri telefon numaralarına SMS yoluyla gönderecek. Hafta sonu veya tatil günlerine denk gelen başvurularda ise mesaj gönderimi takip eden ilk iş gününde yapılacak.
Öte yandan, HSK tarafından yapılan açıklamada, kararnamede adı yer almayan ve ataması yapılmayan hâkim ve savcıların yeniden inceleme talep etme hakkının bulunmadığı net bir dille belirtildi. İtiraz sürecinin tamamlanmasının ardından, kesinleşen atama tebligatlarının 22 Hazinran 2026 Pazartesi gününden itibaren gönderilmeye başlanması planlanıyor.
