Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

COP31 Öncesi Yörüklerin Doğayla Yaşamı Belgesel Oldu

COP31 iklim zirvesi öncesinde hazırlanan The Yörüks-Yörükler belgeseli, Sarıkeçili Yörüklerinin doğayla iç içe yaşamını ve çevre bilincini anlatıyor.

COP31 iklim zirvesi öncesinde hazırlanan The Yörüks-Yörükler belgeseli, Sarıkeçili Yörüklerinin

Türkiye’nin ev sahipliğinde düzenlenecek olan COP31 iklim zirvesi öncesinde, Sarıkeçili Yörüklerinin yaşamını konu alan The Yörüks-Yörükler adlı belgesel yayınlandı. Antalya’da çekilen yapım, doğayla kurulan asırlık bağı ve sürdürülebilir yaşam kültürünü mercek altına alıyor.

Ortak Evimiz Dünya Vurgusu

COP31 Başkanı ve Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, belgeseli sosyal medya hesapları üzerinden paylaştı. Bakan Kurum, Yörüklerin yaşam biçiminin dört duvardan ibaret olmadığını belirterek, Torosların zirvesindeki bu kültürün dünyaya iklim eylemi konusunda önemli bir mesaj verdiğini ifade etti.

Göçebe Kültür ve Doğaya Bağlılık

45 günlük çekim sürecini kapsayan belgesel, Orta Asya’dan Balkanlar’a uzanan Yörüklerin yaşam felsefesini aile hikayeleriyle aktarıyor. Sarıkeçili Yörükleri, doğayı sadece bir çevre değil, yol gösterici bir bütün olarak tanımlıyor. Ramazan isimli Yörük, çadır hayatının geçmişten bugüne uzanan bir gelenek olduğunu belirterek, kapalı mekanların doğadan kopuşu temsil ettiğini vurguluyor.

Belgeselde yer alan Kuş Ali, ormanın Yörük yaşamındaki hayati önemine dikkat çekerek, ormansız bir yaşamın mümkün olmadığını belirtiyor. Ayrıca Makedonya’daki Yörük ailelerin tarım ve göç hikayelerine de yer verilen yapım, insanın doğayla olan sarsılmaz ilişkisini farklı coğrafyalardan örneklerle işliyor.

Bursa’nın Karacabey ilçesinde su ürünlerine yönelik gerçekleştirilen denetimlerde, yasak bölgede
Sıradaki Haber Bursa’da kaçak avcılığa suçüstü