Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Cihan Unuak avatarı
Cihan Unuak

CHP’de Zaman Daraldı: Rüzgar’ın Yönü Ne Olacak?

Cihan Unuak -14.12.2023//

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), 31 Mart 2024 yerel seçimlerine yönelik Belediye Başkan adaylarını belirleme sürecine girdi. 79 ilde yapılan “Aday Belirleme” çalışmasının ardından İstanbul, Ankara, Aydın, Eskişehir, ve Çanakkale gibi önemli illerdeki adaylar ilk açıklanacaklar arasında yer alıyor.

Yapılan 15 bin 464 aday başvurusu üzerinden gerçekleştirilen çalışmalarda, il ve ilçelerde adaylık başvurusu yapan isimler, parti örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve yöre halkıyla görüşülerek aday sayıları belirlendi. Bazı yerlerde aday sayısı 2 veya 3’e düşürüldü.

Genel Merkeze sunulan raporlara göre, Büyükşehir Belediye Başkan adayları arasında İstanbul’da Ekrem İmamoğlu, Ankara’da Mansur Yavaş, Aydın’da Özlem Çerçioğlu, Eskişehir’de Yılmaz Büyükerşen gibi isimler öne çıkıyor.

Bursa’da ise 2019 yılında kesin bir gözle bakılan ancak az bir farkla kaybeden Mustafa Bozbey, geçtiğimiz yıllarda çeşitli organizasyonlarda Kemal Kılıçdaroğlu tarafından tekrardan Bursa Büyükşehir Belediye Başkanlığı için adayımız demişti. Geçen hafta Ankara’da Özgür Özel ile görüşen Mustafa Bozbey ayağının tozuyla Bursa’ya dönerek İl Başkanlığı’na tekrardan adaylık dosyasını verdi. Kurultay’da Kılıçdaroğlu’nun seçimi kaybetmesiyle, pazar günü yapılan Parti Meclisi seçimlerini beklemeden Bursa’ya dönen Bozbey için Özgür Özel’in tavrı merak ediliyor.

Bursa’da ilçelerde ise durum biraz farklı, bir çok mevcut İlçe Başkanı partisinin belediye başkan aday adayı. Kestel’de Hatice Doğan, Yenişehir’de Tayfun Sırman, Mustafakemalpaşa’da ise Serda Tandoğan Kuru bunlardan bir kaçı. CHP’nin kalesi olarak gözüken Nilüfer ve Mudanya’da aday adayları sayısı oldukça fazla. İnegöl’de ise 3 aday adayı dosyasını teslim ederken, İnegöl İlçe Başkanı Zemci Şahin’in aday belirleme sürecinde ön seçim uygulayacağı konuşuluyor.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı için Tunç Soyer ve Buğra Gökçe’nin adaylık mücadelesi dikkat çekiyor. İzmir’de CHP’nin içindeki bazı gruplar, Tunç Soyer’in başkanlığındaki döneminin pandemi ve İzmir depremi gibi zorluklarla geçtiğini belirterek, Soyer’e bir dönem daha şans verilmesi gerektiğini savunuyor.

Hatay Büyükşehir Belediye Başkanlığı ise 2009’dan bu yana AKP’den 2014 ve 2019’da ise CHP’den seçilen Lütfü Savaş’ın adaylığı konusunda tartışmalı bir durum arz ediyor. Son seçimde yüzde 55 oy almasına rağmen depremin ardından eleştirilere maruz kalan Savaş’ın adaylığı sıkıntılı görünüyor.

Adana’da mevcut Başkan Zeydan Karalar’ın adaylık şansı, AKP ve MHP’nin ortak adayı olması beklenen Hüseyin Sözlü’ye karşı seçimi 11 puan farkla kazanmasına dayanıyor. Mersin’de Vahap Seçer’in yeniden aday olma ihtimali yüksek görünüyor, ancak eski Bakan Fikri Sağlar gibi isimler de adaylık için mücadele ediyor.

Antalya’da mevcut Başkan Muhittin Böcek, eski vekil Çetin Osman Budak ve Muratpaşa Belediye Başkanı Ümit Uysal ile rekabet ediyor. Tekirdağ’da mevcut Başkan Kadir Albayrak’ın adaylık şansı zor gibi görünüyor, adaylık yarışında eski milletvekilleri Candan Yüceer, Erdoğan Kaplan ve Çerkezköy eski Belediye Başkanı Vahap Akay ön plana çıkıyor.

Yeni seçilen CHP Genel Başkanı Özgür Özel’e de devraldığı belediyelerin sayısı da hatırlatmakta fayda var. Kemal Kılıçdaroğlu ve yönetimi, 2019 yerel seçimlerinde 13 milyon 218 bin oy alarak 11 Büyükşehir, 240 Belediye Başkanlığı ve 4 bin 613 Belediye Meclis Üyeliği kazandı. 31 Mart 2024 Pazar günü yapılacak olan 2024 yerel seçimleri, CHP için önemli bir sınav olacak.

Başarı gelip gelmeyeceğini zaman gösterecek.

Başarı gelecek mi? Bekleyeceğiz ve göreceğiz.

YAZARLAR
TÜMÜ

SON HABERLER

TÜMÜ