Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Tapulu Tarım Arazileri Bugünden İtibaren Kiraya Veriliyor: Rıza Şartı Yok, En Yüksek Teklif Kazanıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni toprak

Tarım ve Orman Bakanlığı’nın uzun süredir üzerinde çalıştığı yeni toprak düzenlemesi bugün itibarıyla resmen yürürlüğe girdi. Üst üste iki yıl boyunca işlenmeyen tarım arazileri, arazi sahibinin rızası aranmaksızın sezonluk olarak üçüncü kişi ve kurumlara kiralanabilecek. Bu uygulama ile atıl durumdaki tarım arazilerinin ekonomiye kazandırılması hedefleniyor.

🌾 14 Bin Dekar Arazi Kiraya Çıkıyor

Bugün başlayan uygulama kapsamında Antalya’da 4.300 dekar, Konya’da 10.000 dekar ve Kayseri’de 1.650 parsel olmak üzere toplamda 14 bin dekar boş tarım arazisi tespit edildi. Bu araziler, Tarım Arazileri Değerleme ve Edindirme Bilgi Sistemi (TADEBİS) üzerinden veya il müdürlüklerine yapılacak başvurularla kiralanabilecek.

💸 Rıza Aranmıyor, Gelir Sahibe Aktarılıyor

Yeni düzenlemeye göre, iki yıl boyunca ekim yapılmadığı tespit edilen araziler için maliklerin rızası aranmayacak. Kiralama süreci devlet kontrolünde yürütülecek ve elde edilen kira gelirleri doğrudan arazi sahiplerine aktarılacak. Miras paylaşımı yapılmamış araziler için ise kamu bankalarında özel hesaplar açılarak hak sahiplerine ödeme yapılacak.

📑 Başvuru ve Kiralama Süreci Nasıl İşliyor?

  • Kiralamak isteyenler “Tarım Arazisi Kiralama Talep Formu” ile başvuru yapacak.
  • Birden fazla başvuru olması halinde en yüksek teklifi veren kazanacak.
  • Teklif eşitliğinde, tarımsal potansiyeli yüksek olan veya arazisine bitişik işletmeye öncelik tanınacak.
  • Kiralama bedeli, bölgedeki benzer arazilerin rayiç fiyatlarına göre belirlenecek.
  • Araziler 7 gün boyunca muhtarlıklarda ve il müdürlüğü sitelerinde ilan edilecek.

🚜 Tarım Dışı Kullanım Yasak

Kiralanan araziler yalnızca tarımsal üretim amacıyla kullanılabilecek. Tarım dışı kullanım tespit edilirse sözleşme derhal feshedilecek ve ilgili kişi bir daha kiralama hakkı elde edemeyecek.

📊 75 Milyar TL’lik Ekonomik Potansiyel

Tarım ve Orman Bakanlığı, bu uygulama ile atıl tarım arazilerinden yaklaşık 75 milyar TL’lik ekonomik değer yaratılabileceğini öngörüyor. Toplamda 776 bin hektar ekilmeyen araziyi tarıma kazandırmayı hedefleyen Bakanlık, üretim verimliliğini artırmayı ve gıda güvenliğini desteklemeyi amaçlıyor.

Yeni düzenleme, tarımda sürdürülebilirlik ve kaynak verimliliği açısından önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Tarla sahipleri için ise işlemeyen arazilerden gelir elde etme fırsatı doğmuş durumda.