Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, İstanbul’un trafik yoğunluğunu azaltmak için şehir genelinde toplam 600 kilometre daha metro hattına ihtiyaç duyulduğunu belirtti. Mevcut raylı sistem ağının yaklaşık 380 kilometre olduğunu ifade eden Uraloğlu, bu uzunluğun 160 kilometreden fazlasının Bakanlık tarafından inşa edildiğini vurguladı.
Raylı sistem yatırımlarında iş birliği vurgusu
Şehir içi raylı sistemlerin planlanmasının yerel yönetimlerin sorumluluğunda olduğunu hatırlatan Bakan Uraloğlu, ilgili belediyelerin talebi ve Cumhurbaşkanlığı takdiriyle bazı projeleri Bakanlık olarak üstlendiklerini açıkladı. Bu kapsamda Ümraniye-Beykoz hattı ile Bosna Bulvarı-Çamlıca Camii hattının yapım süreçlerinin Bakanlık sorumluluğunda devam ettiği kaydedildi.
Tünel ve yüksek hızlı tren projelerinde son durum
Sarıyer-Kilyos Tüneli’nin yıl sonuna kadar hizmete açılmasının hedeflendiğini belirten Uraloğlu, Halkalı-Kapıkule yüksek hızlı tren hattının Çerkezköy-Kapıkule bölümünün ise önümüzdeki ay açılacağını duyurdu. Bakanlık, İstanbul trafiğinin lastik tekerlekli sistemlerle çözülmesinin mümkün olmadığını belirterek yeni raylı sistem yatırımlarının planlanması gerektiğinin altını çizdi.
