Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir
Reklam

Fon Soruşturmasında Devletin Zirvesinden Kritik Karar: DDK Denetimi Başladı, Yatırımcı Ödemelerine Öncelik Verilecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ekonomi zirvesinde sermaye piyasalarındaki fon soruşturmasına dair tarihi kararlar alındı. Tasfiye sürecini hızlandırmak amacıyla Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında ‘Fon Koordinasyon Kurulu’ kurulurken; Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu (DDK) fon işlemlerine yönelik kapsamlı denetim başlattı. SPK hak sahipliği mutabakatı tamamlanan yatırımcılara ödemelerin en kısa sürede yapılması için hazırlanan yol haritasını sundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında toplanan ekonomi zirvesinde sermaye piyasalarındaki

Türkiye sermaye piyasalarında yüz binlerce tasarruf sahibini doğrudan ilgilendiren, 131 yatırım fonunun tasfiyesi ve aracı kurumlara yönelik operasyonlarla genişleyen dev fon soruşturmasına ilişkin en üst düzey idari mekanizma devreye girdi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde ekonomi kurmayları, adli makam temsilcileri ve finansal düzenleyici kurumların üst düzey yöneticilerinin katılımıyla kritik bir eşgüdüm toplantısı gerçekleştirildi.

Toplantının ardından Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı tarafından yapılan resmi açıklamada; sermaye piyasalarında son dönemde yaşanan gelişmelerin masaya yatırıldığı, ilgili kurumların görev alanları kapsamında yürüttüğü tahkikatlar ile hayata geçirilen tedbirlerin Cumhurbaşkanı Erdoğan’a arz edildiği bildirildi.

“Toplantıda, sermaye piyasalarında son dönemde yaşanan gelişmeler değerlendirilmiş, katılımcılar görev alanlarıyla ilgili yürütülen çalışmalar, alınan ve alınacak tedbirler hakkında Sayın Cumhurbaşkanımıza bilgi arz etmişlerdir. Sayın Cumhurbaşkanımız, tasfiyesine karar verilen fonlarla ilgili çalışmaların titizlikle sürdürülmesinin, sermaye piyasası kuralları çerçevesinde yatırımcıların haklarının korunmasının, ödemelerin adil, sağlıklı ve mümkün olan en kısa sürede yapılmasının temel öncelikleri olduğunu vurgulamıştır.”

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Başkanlığında “Fon Koordinasyon Kurulu” Kuruldu

Toplantıda alınan en kritik kararların başında, kurumlar arası bürokratik engelleri ortadan kaldırarak tasfiye ve ödeme sürecini hızlandıracak özel bir üst kurulun hayata geçirilmesi geldi:

  • Genel Koordinasyon: Tasfiye sürecinin yatırımcıların meşru hakları ve kamu yararı gözetilerek hızlı, adil ve şeffaf bir şekilde tamamlanması hedeflendi.
  • Üst Düzey Yönetim: Sürecin genel koordinasyonunu bizzat sağlamak üzere Cumhurbaşkanı Yardımcısı başkanlığında resmen “Fon Koordinasyon Kurulu” oluşturuldu.
  • Kurumlar Arası Eşgüdüm: Kurul; Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı, SPK, BDDK, TMSF ve ilgili kamu bankaları arasındaki temas trafiğini tek elden sevk ve idare edecek.

Cumhurbaşkanı Erdoğan Talimatı Verdi: DDK İnceleme Başlattı

Soruşturmanın idari ve mali denetim ayağında ise devletin en yüksek teftiş organı harekete geçirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın doğrudan talimatıyla Devlet Denetleme Kurulu (DDK), sermaye piyasalarında son dönemde meydana gelen yatırım fonu işlemlerini ve denetim mekanizmalarını kapsayan inceleme sürecini resmen başlattı.

Gelişmeyi sosyal medya hesabı üzerinden kamuoyuna duyuran DDK Başkanı Salih Tanrıkulu, şu ifadeleri kullandı:

“Sermaye piyasasında yatırım fonlarının işlemleri ile denetim faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütülmesi ve gerekli idari, hukuki tedbirlerin hayata geçirilmesi amacıyla inceleme ve denetim çalışmalarına başlanmıştır.”

DDK kaynaklarından edinilen bilgilere göre yürütülen bu denetim; finansal piyasalarda güven, şeffaflık ve istikrarı yeniden tesis etmek, küçük yatırımcıların anayasal mülkiyet haklarını korumak ve benzer suistimallerin bir daha yaşanmaması adına sistemsel zafiyetleri tespit etmeyi amaçlıyor. Kurulun hazırlayacağı denetim ve idari soruşturma raporları, gereği yapılmak üzere yetkili idari birimlerin yanı sıra doğrudan Cumhuriyet başsavcılıklarına teslim edilecek.

SPK’dan Yatırımcılara Yol Haritası: “Ödemelere Öncelik Verilecek”

Zirvede, Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı ve kurul üyeleri tarafından fon mağdurlarına yapılacak geri ödemelere ilişkin detaylı bir eylem planı sunuldu.

Cumhurbaşkanlığı açıklamasında yer alan ödeme takvimine dair esaslar şu şekilde netleşti:

  • Hak Sahipliği Mutabakatı: Tasfiye kapsamına alınan 131 fonda pay sahibi olan vatandaşların sistem kayıtları, TEFAS dökümleri ve mülkiyet hakları çapraz kontrolden geçiriliyor.
  • Mal Varlığı ve Likidite Dengesi: Fonların portföyünde bulunan nakit, hisse senedi ve diğer menkul kıymetlerin likidite durumu analiz edilerek geri ödeme havuzu oluşturuluyor.
  • Kısa Sürede Adil Ödeme: Mutabakatı tamamlanan yatırımcılara ödemelerin kuruşu kuruşuna, adil ve mümkün olan en kısa zaman diliminde yapılmasına kesin öncelik verilecek.

Tasarruf Şirketlerinin Emlak Katılım’a Devri Görüşüldü

Toplantıda ayrıca tasarruf finansman sektörünü yakından ilgilendiren devir süreçleri de ele alındı.

Katılımevim Tasarruf Finansman A.Ş., Birevim Tasarruf Finansman A.Ş. ve İktisat Katılım Bankası A.Ş.’nin kamu kuruluşu olan Türkiye Emlak Katılım Bankası’na devredilmesine yönelik Hazine ve Maliye Bakanlığı, BDDK ve SPK nezdinde başlatılan resmi izin ve onay prosedürlerinde gelinen son aşama hakkında Cumhurbaşkanı Erdoğan’a kapsamlı brifing verildi.

Piyasa Denetimini Güçlendirecek İlave Düzenlemeler Yolda

Ekonomi zirvesinde yalnızca mevcut krizin çözümü değil, sermaye piyasalarında kalıcı güven ortamını sağlayacak yasal reformlar da karara bağlandı:

  • Mevzuat Tahkimatı: Benzer manipülatif girişimlerin ve ponzi benzeri yapıların tekrarlanmaması adına sermaye piyasalarının işleyişini güçlendirecek ilave idari ve cezai düzenlemeler hazırlanacak.
  • Erken Uyarı Sistemleri: Fon yönetim şirketlerinin risk profillerini ve olağan dışı portföy hareketlerini yapay zekâ destekli algoritmalarla anlık denetleyecek yeni kontrol mekanizmaları sisteme entegre edilecek.