Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Türkiye’nin tarımsal hasılasının 2025 yılında 83,2 milyar dolara yükselerek Cumhuriyet tarihinin en yüksek seviyesine çıktığını açıkladı. Foodist İstanbul Uluslararası Gıda ve İçecek Fuarı’nın açılışında konuşan Yumaklı, Türkiye’nin 185 ülkeye 2 bin 226 çeşit tarım ve gıda ürünü ihraç ederek ekonomiye 32,6 milyar dolar katkı sağladığını belirtti.
Dünya tarımında Türkiye’nin payı
Türkiye’nin dünya tarımsal üretimindeki katma değer payının yüzde 1,75 seviyesinde olduğunu ifade eden Bakan Yumaklı, ülkenin 2002 yılında 12’nci sırada bulunduğu tarımsal hasıla sıralamasında 7’nci basamağa yükseldiğini vurguladı. Yumaklı, küresel gıda tedarikinde Türkiye’nin stratejik bir aktör olduğunu belirterek, 86 milyon vatandaşın ve 60 milyonu aşkın turistin gıda arzının güvence altında olduğunu dile getirdi.
Yeni ihracat rotaları ve lojistik avantajlar
İhracat pazarlarını genişletmek adına teknik engellerin kaldırıldığını kaydeden Yumaklı, 15 Nisan 2026 itibarıyla faaliyete geçen Türkiye-Suriye-Ürdün-Suudi Arabistan transit koridorunun lojistik açıdan büyük avantaj sağladığını ifade etti. Ayrıca yıl sonuna kadar 4 yeni Organize Tarım Bölgesi’nin (OTB) daha üretime kazandırılacağını belirten Bakan, sözleşmeli üretimin üretici ve sanayici arasındaki riskleri azaltan güvenli bir model olduğunu sözlerine ekledi.
