Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

ABD Basınında Türkiye Deprem Bölgesi İnşa Seferberliği

ABD basını, Türkiye’nin deprem bölgesinde 2 yılda tamamladığı 455 bin konutluk inşa seferberliğini ve rekor hızını sayfalarına taşıdı.

ABD basını, Türkiye'nin deprem bölgesinde 2 yılda tamamladığı 455 bin

Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinin ardından Türkiye’nin yürüttüğü yeniden inşa çalışmaları, ABD merkezli USA TODAY ve Business Insider yayın organlarında geniş yer buldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı koordinasyonunda gerçekleştirilen program kapsamında, 11 ilde 2 yıldan kısa sürede 455 bin 357 bağımsız bölüm tamamlanarak hak sahiplerine teslim edildi.

İnşa Sürecinde Rekor Hız

Yabancı basında yer alan analizlere göre, depremlerden sadece 15 gün sonra ilk kalıcı konutların temelleri atıldı, 45’inci günde ise ilk köy evleri teslim edildi. Programın zirve döneminde 174 farklı alandaki 3 bin 481 şantiyede yaklaşık 200 bin mimar, mühendis ve inşaat işçisi görev aldı. Bu süreçte günlük 550 konut üretimi seviyesine ulaşıldı.

Altyapı ve Dirençli Şehir Vizyonu

Yeniden inşa süreci yalnızca konut üretimiyle sınırlı kalmayıp; 11 bin kilometrelik alanda içme suyu, kanalizasyon ve yağmur suyu şebekelerinin yenilenmesini de kapsadı. Malatya İkizce, Adıyaman İndere, Hatay Dikmece ve Kahramanmaraş Altınova gibi bölgelerde eş zamanlı yürütülen çalışmalarla afetlere dirençli şehirler hedeflendi. Bakan Murat Kurum tarafından koordine edilen süreçte, ‘Yerinde Dönüşüm’ programı ile vatandaşların kendi arsalarında yeniden inşa yapmaları da teşvik edildi. 27 Aralık 2025 tarihinde Hatay’da düzenlenen son konut teslim töreniyle birlikte, bölgedeki fiziksel ve sosyal hayatı canlandırma çalışmaları tamamlanmış oldu.

COP31 Başkanı Murat Kurum, iklim zirvesi hazırlıklarını değerlendirerek çöp ithalatı
Sıradaki Haber Bakan Kurum COP31 Hazırlıklarını ve İklim Hedeflerini Açıkladı