Aylar süren hazırlıklar, yoğun kulisler, ziyaretler, telefon trafiği ve seçim kampanyalarının ardından beklenen gün geldi.
İnegöl Ticaret ve Sanayi Odası’nın kaderini belirleyecek süreçte ilk perde tamamlandı ve 3 Ekim Cumartesi günü komite seçimleri gerçekleştirildi.
Sabah saat 09.30’da başlayan oy verme işlemleri sonrasında İnegöl iş dünyasının seçimlere gösterdiği yoğun ilgi dikkatlerden kaçmadı.
Öncelikle ayrı bir parantez açmak isterim.
Bünyesinde Haberizma İnternet Haber Sitesi ve Radyo Güneş’i barındıran Güneş Medya Grup olarak seçim sürecini anbean takip ettik. Gazeteci İbrahim Gürbaş’ın sunumuyla yaklaşık 9 saat boyunca kesintisiz canlı yayın gerçekleştirerek seçim atmosferini vatandaşlara ve iş dünyasına aktardık.
Böylece 14 Mayıs 2023 Genel Seçimleri’nde yaklaşık 5 saat süren canlı yayın rekorumuzu da geride bırakmış olduk.
* * *
İTSO seçimleri öncesinde şehir adeta iki farklı vizyon etrafında şekillendi.
Bir tarafta 8 yıldır başkanlık görevini sürdüren ve Beyaz Liste ile yarışan mevcut Başkan Yavuz Uğurdağ, diğer tarafta ise “Hedef 2034” sloganıyla yola çıkan Mavi Liste’nin lideri Nedim İncebay vardı.
Bu yarışın en sevindirici tarafı, tüm gerginliklere rağmen sürecin kavgasız ve büyük tartışmalar yaşanmadan tamamlanmasıydı.
Zaman zaman tansiyon yükselse de sağduyu galip geldi.
Aslında seçimlerin en büyük kazananı da İnegöl’ün demokratik kültürü oldu.
* * *
Seçim sonuçları açıklandığında en dikkat çekici gelişme, mevcut Başkan Yavuz Uğurdağ’ın kendi komitesinde seçimi kaybetmesi oldu.
“Mobilya İmalatı” Komitesi’nde yarışan Uğurdağ’ın beyaz listesi 152 oyda kalırken, Mavi Liste 256 oy aldı.
Ortaya çıkan 104 oy farkı, yalnızca bir komite sonucu değil, aynı zamanda iş dünyasındaki değişim talebinin de güçlü bir göstergesi olarak yorumlandı.
Yıllardır İTSO’nun en güçlü isimlerinden biri olan Uğurdağ’ın komitesinden çıkamaması, seçim gecesinin belki de en büyük sürprizi olarak kayıtlara geçti.
Başkanlık için adı kulislerde en çok konuşulan isimlerden biri olan Hakan Özdemir cephesinde de beklenmeyen bir tablo ortaya çıktı.
Resmi adaylık açıklaması yapmamasına rağmen birçok çevrede başkan adaylığı için adı geçen Özdemir, “Orman Ürünleri” Komitesi’nde Sarı Liste ile yarıştı.
Ancak sonuçlar beklendiği gibi olmadı.
Eski İGİAD Başkanı Özdemir ve ekibi 59 oy alırken, mevcut İGİAD Başkanı İsmail Sülek’in de içinde bulunduğu bağımsız grup 99 oyla seçimi kazandı.
Bu sonuçla birlikte hem Yavuz Uğurdağ hem de başkanlık için adı geçen Hakan Özdemir komitelerinden çıkamazken, Nedim İncebay cephesinin eli önemli ölçüde güçlenmiş oldu.
Nedim İncebay’ın da seçimlerde iki farklı komiteden aday olduğunu hatırlatmam gerekiyor.
İncebay, “Gıda Komitesi” ile “İhracat ve E-Ticaret” Komiteleriyle yarışa girdi.
İhracat ve E-Ticaret Komitesi’nden seçilmeyi başaran İncebay, Gıda Komitesi’nde ise istediği sonucu alamadı.
Burada dikkat çekici bir tablo ortaya çıktı.
Üç meclis üyesi çıkaran komitede Mavi Liste’den iki isim seçilmeyi başarırken, Beyaz Liste’den Sebahattin Göztepe meclise girdi.
Resmi sonuçlara bakıldığında oy dağılımlarında çok ince hesapların devreye girdiği görülüyor.
Tercihli oy kullanımının sonuçları doğrudan etkilediği anlaşılıyor.
Dolayısıyla Nedim İncebay’ın Gıda Komitesi’nden çıkamaması seçim dengelerini değiştirmedi ancak sistemin ne kadar hassas işlediğini bir kez daha gösterdi.
* * *
Komite seçimlerinin ardından gözler 49 üyeli meclisin dağılımına çevrildi.
Ortaya çıkan tablo oldukça dikkat çekici:
Mavi Liste: 20 meclis üyesi
Beyaz Liste: 11 meclis üyesi
Bağımsızlar(8 komite): 18 meclis üyesi
Bu tablo tek başına başkan seçmeye yetecek çoğunluğu hiçbir grubun elde edemediğini gösteriyor. Özetle artık seçimin merkezi sandık değil, kulisler olacak.
* * *
Komite seçimlerinin tamamlanmasının ardından dikkat çekici gelişmeler yaşanmaya başladı.
3 Ekim akşamı saat 19.00’dan itibaren İTSO’nun karanlık arka bahçesinde başlayan ikili görüşmelerin son iki gündür yoğunlaştığı gözleniyor.
Nedim İncebay’ın karşısına çıkarılabilecek isimler üzerinde ciddi değerlendirmeler yapılıyor.
Kulislerde öne çıkan üç isim var. Bunlar Metin Anıl, Sebahattin Göztepe ve İsmail Sülek.
Özellikle Metin Anıl ve Sebahattin Göztepe’nin tecrübeleri nedeniyle “uzlaşı adayı” olarak değerlendirildikleri konuşuluyor.
Bir dönem görev yapmaları şartıyla ortak aday formülünün gündeme gelebileceği ifade ediliyor.
Bana göre bu seçimlerin en kritik noktası genç iş insanlarının ortaya koyduğu tavır oldu.
Ekonomik şartların ağırlaştığı bir dönemde değişim talebinin özellikle genç kuşaklarda daha güçlü hissedildiği görülüyor.
Mavi Liste’ye verilen desteğin önemli bölümünün de bu değişim beklentisinden kaynaklandığını düşünüyorum.
Diğer taraftan bağımsız olarak seçilen birçok komitede yaş ortalamasının genç olması dikkat çekiyor.
Bu nedenle mevcut İGİAD Başkanı İsmail Sülek’in adının kulislerde sıkça konuşulmasını sürpriz olarak görmüyorum.
İTSO meclisine giren isimler arasında İGİAD kökenli birçok iş insanının bulunması da bu ihtimali güçlendiriyor.
Eğer muhalif grubun Metin Anıl ve Sebahattin Göztepe üzerinde uzlaşması mümkün olmazsa, gençliği ve temsil ettiği değişim söylemi nedeniyle İsmail Sülek isminin daha fazla ön plana çıkabileceğini düşünüyorum.
Böyle bir senaryoda bağımsız komitelerin oy tercihleri de yeniden şekillenebilir.
3 Ekim’de yapılan seçimlerde sandıklar kapandı ancak İTSO’daki mücadele henüz sona ermedi.
Komite seçimlerinin kazananı ve kaybedeni belli olsa da başkanlık yarışının galibi henüz ortaya çıkmış değil.
Bugün itibarıyla rakamlar Nedim İncebay’ın avantajlı olduğunu gösteriyor.
Ancak İTSO başkanını artık listeler değil, bağımsızların vereceği karar belirleyecek.
Önümüzdeki günlerde yapılacak temaslar, görüşmeler ve kulis çalışmaları İnegöl iş dünyasının yeni liderini şekillendirecek.
Kısacası; seçim bitti sananlar yanılıyor.
Asıl seçim şimdi başlıyor.
