Şanlıurfa GAP Havalimanı’nda düzenlenen TEKNOFEST Güneydoğu, Jandarma Genel Komutanlığı’nın envanterine yeni kattığı yüksek teknolojili sistemlere ev sahipliği yapıyor. 191 bin metrekarelik alanda kurulan stantlarda, yerli imkanlarla üretilen uzaktan keşif ve mayın tespit aracı ile dört bacaklı robotik sistemler ilk kez tanıtıldı.
Otonom keşif ve imha teknolojileri
Uzaktan keşif aracı, mayınlı arazilerde otonom hareket ederek metal unsurları dedektörleriyle belirliyor ve harita üzerinde işaretleme yapıyor. Tespit edilen riskli noktalara ise 51 kilogram ağırlığındaki dört bacaklı robotlar müdahale edebiliyor. 10 kilogram faydalı yük taşıma kapasitesine sahip bu robotlar, operasyonel süreçlerde personelin güvenliğini artırmayı amaçlıyor.
JÖMAT 7 milyon metrekareye yakın alanı temizledi
Jandarma Özel Mayın Arama ve Temizleme (JÖMAT) Tabur Komutanlığı, 2017 yılından bu yana 11 farklı ilde yürüttüğü faaliyetlerle 6 milyon 934 bin metrekarelik alanı patlayıcı maddelerden arındırdı. Jandarma İstihkam Astsubay Başçavuş Tayfun Özer, bu çalışmaların sınır güvenliğini sağlamanın yanı sıra arazileri sosyo-ekonomik yaşama kazandırdığını belirtti. JÖMAT ekipleri, faaliyetlerinde yer altı radarları ve gelişmiş dedektörlerin yanı sıra uluslararası standartlara uygun teknik ekipmanlar kullanıyor.
