Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’ta düzenlenen Türk ve Kardeş Topluluklar Buluşması etkinliğine katılarak Türk-Amerikan toplumu ve Müslüman kuruluş temsilcileriyle bir araya geldi. Gotham Hall’da gerçekleştirilen programa Türk-Amerikan Ulusal Yönlendirme Komitesi (TASC), Uluslararası Demokratlar Birliği (UID), MÜSİAD ve ABD Müslüman Kuruluşlar Konseyi (USCMO) ev sahipliği yaptı.
Kardeşlik ve Aidiyet Vurgusu
Konuşmasında Amerika’da yaşayan Türk ve Müslüman toplumları arasındaki dayanışmanın önemine değinen Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu birlikteliğin sınırların ötesinde bir kardeşlik ruhu taşıdığını ifade etti. Vatandaşların yaşadıkları ülkede siyasi, ekonomik ve akademik alanlarda elde ettikleri başarıların, Türkiye’nin uluslararası arenadaki temsil gücünü artırdığını belirtti.
Entegrasyon ve Asimilasyon Ayrımı
Eğitimin toplumsal başarıdaki kilit rolüne dikkat çeken Erdoğan, göçmenlerin kendi köklerini koruyarak yaşadıkları topluma uyum sağlamalarını desteklediklerini vurguladı. Entegrasyona evet dediklerini, ancak asimilasyon politikalarına karşı olduklarını belirten Erdoğan, çocukların ana dillerini ve kültürlerini öğrenmelerinin önemini yineledi. Ayrıca, Amerika’daki yaklaşan ara seçimlerde vatandaşları demokratik haklarını kullanarak sandığa gitmeye teşvik etti.
Türkiye’nin her daim yurt dışındaki vatandaşlarının yanında olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, ayrımcılık ve İslam düşmanlığıyla mücadelede kurumsal kapasitenin güçlendirilmesi gerektiğinin altını çizdi. Programın sonunda emeği geçen kuruluşlara teşekkürlerini ileten Erdoğan, birlik ve beraberlik mesajı verdi.
