Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, New York’taki Türkevi’nde gerçekleştirilen Türkiye-ABD İş Konseyi Toplantısı’na katıldı. Küresel ekonominin yeniden şekillendiği bir süreçte Türkiye ile Amerika arasında stratejik bir ekonomik iş birliği modeline ihtiyaç duyulduğunu belirten Erdoğan, iki ülke arasındaki siyasi uyumun ticari ilişkilere yansıtılmasının önemini vurguladı.
Ekonomi programında temel hedefler
Cumhurbaşkanı Erdoğan, uyguladıkları ekonomi programının fiyat istikrarı, mali disiplin, sürdürülebilir dış denge ve yapısal dönüşüm olmak üzere dört ana sütun üzerinde yükseldiğini ifade etti. Enflasyon hedeflerine ilişkin verileri paylaşan Erdoğan, yıl sonu beklentisinin yüzde 28 civarında olduğunu, 2027 yılının ise dezenflasyon açısından daha güçlü geçeceğini belirtti. Mali disiplin konusunda Türkiye’nin benzer ülkelere kıyasla güçlü bir performans sergilediğini kaydeden Erdoğan, bütçe açığının milli gelire oranının yüzde 3,1 seviyesinde kalmasının beklendiğini açıkladı.
Enerji ve lojistik koridorlarında Türkiye vurgusu
Enerji alanındaki iş birliğine dikkat çeken Cumhurbaşkanı, Amerika’nın Türkiye’nin LNG tedarikinde ilk sırada yer aldığını hatırlatarak bu ortaklığı nükleer enerji dahil tüm enerji sektörlerine genişletmeyi hedeflediklerini söyledi. Türkiye’nin tedarik zincirleri ve lojistik koridorlarındaki stratejik konumuna değinen Erdoğan, Orta Koridor ile Kalkınma Yolu projelerinin Türkiye’de kesiştiğini belirtti. Ayrıca, savunma sanayii ve müteahhitlik sektörünün bölgedeki yeniden imar ve tedarik güvenliği süreçlerinde kritik birer aktör olduğunu ifade etti.
