Türkiye’nin enerji tarihinde bir dönüm noktası olan Karadeniz doğal gaz keşfinin üzerinden 6 yıl geçti. 21 Ağustos 2020 tarihinde Fatih Sondaj Gemisi tarafından Tuna-1 kuyusunda bulunan 320 milyar metreküplük rezervle başlayan süreç, günümüzde 785 milyar metreküplük toplam keşif büyüklüğüne ulaştı.
Üretim Kapasitesinde Yeni Hedefler
Sakarya Gaz Sahası’ndaki faaliyetler kapsamında bugüne kadar 12 kuyu aktif hale getirildi ve 2023 yılından bu yana toplam 6,7 milyar metreküp doğal gaz üretimi gerçekleştirildi. Mayıs 2026 verilerine göre, ülkenin toplam doğal gaz üretiminin yüzde 92’si tek başına bu sahadan karşılanıyor.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, sahadaki günlük üretimin 9,5 milyon metreküpe ulaştığını ve 4 milyon hanenin ihtiyacının yerli kaynaklarla sağlandığını açıkladı. Projenin gelecek aşamalarında, 2026’nın son çeyreğinde Osman Gazi Yüzer Üretim Platformu’nun devreye girmesiyle günlük üretimin 20 milyon metreküpe yükseltilmesi hedefleniyor.
Sondaj Filosu ve Gelecek Vizyonu
2028 yılına kadar toplam 54 kuyuya ulaşılması planlanan projede, ikinci yüzer üretim tesisinin sisteme dahil edilmesiyle günlük kapasitenin 45 milyon metreküpe çıkması öngörülüyor. Türkiye, Abdülhamid Han, Fatih, Kanuni, Yavuz ve Yıldırım gemilerinden oluşan derin deniz sondaj filosuyla çalışmalarını sürdürüyor.
