Ticaret Bakanlığı, 2026 yılının ilk yedi ayını kapsayan piyasa denetim verilerini paylaştı. Bakanlık birimleri tarafından gerçekleştirilen operasyonlarda toplam 282 bin 153 firma ile 34 milyonu aşkın ürün mercek altına alındı. Denetimler sonucunda mevzuata aykırı faaliyet gösteren işletmelere 1 milyar 874 milyon TL tutarında idari para cezası kesildi.
Sektörel Denetimlerde Fahiş Fiyat ve Stokçuluk Takibi
İç Ticaret Genel Müdürlüğü, yılın ilk yedi ayında otomotiv, emlak, kuyum ve fahiş fiyat gibi alanlarda 48 bin 735 firmayı inceledi. Kurallara uymadığı tespit edilen 4 bin 686 gerçek ve tüzel kişiye 633,4 milyon TL ceza uygulandı. Bu tutarın yaklaşık 400 milyon TL’si doğrudan fahiş fiyat uygulamalarından kaynaklandı.
Tüketici Hakları ve İl Bazlı Denetimler
Tüketicinin Korunması ve Piyasa Gözetimi Genel Müdürlüğü, sözleşme ve ürün güvenliği denetimlerinde 31 bin 446 firmayı denetleyerek 1.206 firmaya 613,5 milyon TL ceza kesti. 81 ildeki Ticaret İl Müdürlükleri ise 201 bin 972 firmayı denetimden geçirdi ve 39 bin 547 firmaya 627,3 milyon TL idari yaptırım uyguladı.
Rekabet Kurumu’ndan Yüksek Ceza Tutarları
Rekabet Kurumu da piyasa rekabetini bozan eylemlere karşı mücadelesini sürdürdü. 2025 yılında 227 firmaya 13,2 milyar TL ceza kesen kurum, 2026’nın ilk yedi ayında ise 218 firmaya 17,2 milyar TL idari para cezası verdi. Bakanlık, iç piyasa dengesini korumak adına denetimlerin kararlılıkla devam edeceğini belirtti.
