Ticaret Bakanlığı tarafından yürütülen gümrük ve dış ticaret denetimlerinde, 2026 yılının ilk yedi ayında toplam 8,9 milyar TL tutarında ek tahakkuk ve ceza kararı alındı. Söz konusu rakam, bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 29 oranında artış gösterdi.
Beyanname İncelemelerinde 7,2 Milyar TL
İleri veri analitiği tekniklerinin kullanıldığı risk analizleri doğrultusunda, 18 Gümrük ve Dış Ticaret Bölge Müdürlüğü bünyesindeki kontrol şubeleri harekete geçti. Toplam 3.223 firmanın tescil ettiği 19.638 gümrük beyannamesi mercek altına alındı. Yapılan ikincil kontrol incelemeleri neticesinde 7,2 milyar TL ceza ve ek tahakkuk işlemi uygulandı.
Firma Denetimlerinde 1,7 Milyar TL
Bakanlık müfettişleri tarafından gerçekleştirilen sonradan kontrol firma denetimleri kapsamında ise 145 işletme incelendi. Bu denetimlerden 1,7 milyar TL ek tahakkuk ve ceza kararı çıktı. Bakanlık, dış ticarette vergi kayıplarını önlemek ve mevzuata uygun hareket eden firmaların haklarını gözetmek amacıyla denetim faaliyetlerini sürdüreceğini açıkladı.
