Ticaret Bakanı Ömer Bolat, Türkiye-Moldova 1. Savunma Sanayisi İşbirliği Toplantısı için Ankara’da bulunan Moldova Başbakan Yardımcısı ve Ekonomik Kalkınma ve Dijitalleşme Bakanı Eugen Osmochescu ile Savunma Bakanı Anatolie Nosatii’yi ağırladı. Görüşmede iki ülke arasındaki ticari hacmi artıracak hamleler ile teknoloji odaklı stratejik ortaklıklar ele alındı.
Serbest ticaret anlaşması genişletilecek
Bakanlık tarafından yapılan açıklamaya göre, 2016 yılından bu yana uygulanan Serbest Ticaret Anlaşması’nın (STA) genişletilmesi konusunda taraflar mutabakata vardı. İkili ticaret hacmi 2025 yılında 1 milyar dolar barajını aşarken, yeni dönemde karşılıklı yatırımların teşvik edilmesi hedefleniyor.
Yatırımlar ve müteahhitlik projeleri
Türkiye’nin Moldova’da 53 milyon dolarlık yatırımı bulunurken, ülkede faaliyet gösteren Türk şirketlerinin sayısı 1154’e ulaştı. Türk müteahhitlik firmaları ise Moldova’da bugüne kadar 756 milyon dolar değerinde 55 farklı projeyi tamamladı. İki ülke, önümüzdeki dönemde konut, alışveriş merkezi ve altyapı projelerinde iş birliğini sürdürme kararı aldı.
Görüşmede ayrıca Karma Ekonomik Komisyon’un 11’inci toplantısının Moldova’da düzenlenmesi ve gümrük alanındaki iş birliğinin derinleştirilmesi konuları gündeme geldi. Karşılıklı uçuş seferlerinin artırılmasının ticaret ve turizm sektörlerine pozitif yansıması bekleniyor.
