Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ticaret Bakanlığından Vatandaşa Ucuz Ekmek İçin Yeni Hamle

TİCARET BAKANLIĞI’NDAN PERAKENDE SEKTÖRÜNDE DEV REFORM: YÖNETMELİK DEĞİŞİYOR!

TİCARET BAKANLIĞI'NDAN PERAKENDE SEKTÖRÜNDE DEV REFORM: YÖNETMELİK DEĞİŞİYOR!

TİCARET BAKANLIĞI’NDAN PERAKENDE SEKTÖRÜNDE DEV REFORM: YÖNETMELİK DEĞİŞİYOR!
​ANKARA – Ticaret Bakanlığı, perakende ticaret sektörünü daha adil, şeffaf ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturmak adına büyük bir adım attı. Bakanlıktan yapılan resmi açıklamada, uygulamada edinilen tecrübeler ve sektör temsilcilerinin talepleri doğrultusunda hazırlanan yeni yönetmelik taslağının ilgili kurum ve kuruluşların görüşüne açıldığı bildirildi.
​İşte perakende sektöründe taşları yerinden oynatacak yeni düzenlemenin öne çıkan detayları:
​1. Tedarik Zinciri Güçlendiriliyor, İsim Değişiyor
​Hazırlanan yeni düzenlemeyle üretici, tedarikçi ve perakende işletmeleri arasındaki ticari ilişkilerin çok daha sağlıklı bir zemine oturtulması hedefleniyor. Bu köklü değişim kapsamında, yönetmeliğin mevcut adı “Tedarik Zincirinde Uygulanacak İlke ve Kurallar Hakkında Yönetmelik” olarak değiştirilecek.
​Ayrıca yönetmeliğe; “üretici” ve “tedarikçi” kavramları eklenerek, “otuz gün içinde bozulabilen tarım ve gıda ürünü” tanımları yeniden düzenlenecek. Yerel ticaretin desteklenmesi amacıyla atılan bu adım, tedarik zincirindeki aksamaların önüne geçmeyi amaçlıyor.
​2. KOBİ’lere Kolaylık, Kadın Kooperatiflerine Zincir Marketlerde Öncelik
​Bakanlık, ticari faaliyetlerdeki ödeme süreçlerini hızlandırmak ve şeffaflığı artırmak adına KOBİ tespitini kolaylaştıracak özel bir sorgulama ekranı devreye almayı planlıyor.
​Öte yandan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 2025 yılını “Kooperatifler Yılı” ilan etmesiyle birlikte, kadın emeğine yönelik tarihi bir destek geliyor:
​Ortaklarının çoğunluğu kadınlardan oluşan kooperatiflerin ürettiği yöresel ürünlere, zincir market raflarında öncelik tanınacak.
​Bu sayede kadınların ekonomik hayata katılımı doğrudan desteklenecek ve yerel üretim canlandırılacak.
​3. Vatandaşa Ucuz Ekmek İçin Yeni Hamle
​Sosyal refahı artırmaya yönelik maddelerin de yer aldığı taslakta, vatandaşın temel gıda maddesi olan ekmeğe daha uygun fiyatlarla ulaşabilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda, kitlesel üretim yapabilen büyük ekmek fırınlarına yönelik yeni düzenlemelerin hayata geçirileceği belirtildi.
​Bakanlıktan Açıklama:
“Perakende ticaretin daha adil ve sürdürülebilir bir yapıya kavuşturulması amacıyla, sektörün tüm paydaşlarının görüşleri alınarak hazırlanan taslak, tedarik zincirini baştan sona daha sağlıklı bir hale getirecektir.”
​Sektör paydaşlarının görüşlerinin ardından son şeklini alacak olan yönetmeliğin, yakın zamanda Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmesi bekleniyor.