Arama
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Genel

İYİ Parti’de Kurultay Başladı: Akşener’den Konuşulacak Açıklamalar

İYİ Parti, 5. Olağanüstü Kurultayı’nda yeni genel başkanını belirlemek üzere bir araya geldi. Meral Akşener’in görevi bıraktığını açıklamasının ardından yapılan bu kurultayda, Akşener son kez konuşarak emaneti devretme kararı aldı. 30 yıl boyunca milletin ve devletin geleceği için siyaset sahnesinde mücadele verdiğini vurgulayan Akşener, kararlarının arkasında durduğunu ve bugün de durmaya devam ettiğini belirtti. İYİ Parti’nin kavgalara ve korkulara mahkûm edilmemesi için kurulduğunu ifade eden Akşener, partinin hür bir seçenek oluşturduğunu vurguladı.

Akşener’in konuşmasında öne çıkanlar şöyle: “Bugün karşınızda bu kürsüden son kez konuşuyorum. Çünkü bugün emaneti devretme günü. Hayatımın 30 yılını farklı dönemlerde memleketimizin geleceği devletimizin güvenliği için siyaset sahnesinde çalışarak geçirdik. Beni motive eden tek bir şey vardı o da tüm eğitim hayatım boyunca beni parasız yatılı okutan milletimize ve her geçen gün tahrip edilen devletimize karşı vefa borcumu ödemekti. Bu uğurda 30 yıl boyunca bir kadın olarak zorluklarla iftiralarda tehditlerle karşılaştım. Her devrin ahlaksızlarıyla mücadele ettim. Zihnim de vicdanım da rahat oldu. Hiçbir zaman kişisel bir çıkarım olmadı. Hiçbir zaman utanacağım bir yaram olmadı. Hiçbir zaman vicdanımı susturabilecek bir güç olmadı. Yalan dolana hiç tahammülüm olmadı. Tehdide hiç eyvallahım olmadı. Toz zerresi kadar korkum da olmadı. Milletin hakkı için karşısında durduklarımın parmak sallayan elleri beni yıldıramadı cazip teklifleri beni susturamadı makam vaatleri beni durduramadı tutuklanacaksın tehditleri umurumda bile olmadı. Verdiğim tüm kararların hep arkasında durdum bugün de durmaya devam ediyorum.

28 Şubat’ta ölümle tehdit edilmeme rağmen vesayetçilere karşı tutum aldım. 2010 yılında herkes yetmez ama evet diye diye ortalıkta gezinirken iktidarın en tepesi dahil olmak üzere önde gelenlerine bizzat gittim söyledim yapmayın bu garabet sizi de vuracak dedim maalesef ki milletimiz devletini sokaktan köprüden toplamak zorunda kaldı ve haklı çıktım. 2018’de 2019’da 2020’de ve 2023 yılında da milletle inatlaşamaz diyerek hem iktidar hem ana muhalefeti uyardım. Herkes sustuğunda bile milletin sesini haykıran oldum. Şahsıma her türlü hakareti küfrü edenler iftiraya sarılanlar bugün benimle aynı şeyleri söylemeye başladılar. Bazıları kısık sesle de olsa haklıymış bile diyenler var. Ne diyeyim sabah şerifleriniz hayır olsun.

Gelelim bugüne yani 2024’e… Yetkili kurullarımızın kararı doğrultusunda 31 Mart seçimlerine hür girdik. İYİ Parti’yi kavgalara korkulara mahkûm edilen milletimize yeni bir seçenek kurmak için kurmuştuk. Ben de bugüne kadar hem kendimin hem de partimizin aldığı tüm kararların arkasında durduğum gibi bu kararın da arkasında durdum. Ne kadar zorlu bir yola çıktığınız farkındaydım. Satın alınmışlara karşı yürekten inanmışların mücadelesini yürüttüğümüzün farkındaydım.” dedi.

Kongreye dört aday genel başkanlık için yarışacak ve dışarıdan seyirci alınmıyor. Sadece parti yöneticileri, delegeler ve basın mensuplarının katıldığı kongrede, Ankara’daki ATO Congresium’da gerçekleşiyor. Grup Başkan Vekili Müsavat Dervişoğlu, Grup Başkanı Koray Aydın, Göç Politikalarından Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Tolga Akalın ve Kurucular Kurulu Üyesi Günay Kodaz, genel başkanlık için yarışacak. İYİ Parti Genel Başkan Adayı Koray Aydın, “İyiler kol kola Koray Aydın’a” sloganlarıyla karşılandı.

İYİ Parti’nin bugün yapılan Olağanüstü Kurultayı’nda Genel Başkan Adayı olarak yarışan Müsavat Dervişoğlu, yaptığı konuşmada, “Sizlere yalvarıyorum. Allah rızası için diyorum. Türkiye’nin meydanlarında Tayyip Erdoğan’la hesaplaşmak istiyorum. Bana o gücü verin. Bana o desteği verin. Benden esirgemeyin. İYİ Parti siyaseten milletin gönlünde hala bir umut merkezi” dedi.

”BANA O GÜCÜ VERİN”

Sizlere yalvarıyorum. Allah rızası için diyorum. Türkiye’nin meydanlarında Tayyip Erdoğan’la hesaplaşmak istiyorum. Bana o gücü verin. Bana o desteği verin. Benden esirgemeyin. İYİ Parti siyaseten milletin gönlünde hala bir umut merkezi.”

İYİ Parti Olağanüstü Kurultayı’nda oy verme işlemi sonuçlandı. Seçimin ikinci tura kaldığı bildirilirken resmi olmayan sonuçlara göre ilk turda oyların dağılımı şöyle oldu:

Koray Aydın 472
Müsavat Dervişoğlu 378
Tolga Akalın 319

TOLGA AKALIN: “İKTİDAR YÜRÜYÜŞÜNÜ BAŞLATACAĞIZ”

Genel başkan adayı Tolga Akalın ise partinin kuruluşundan beri bazı sıkıntıları bulunduğunu belirterek, 6,5 yıllık siyasi geçmişi olan partinin bugün 5. olağanüstü kurultayını yaptığına dikkati çekti.

Bu politik süreçte gönül köprülerinin ciddi zarar gördüğünü ifade eden Akalın, şöyle devam etti:

“İktidar yürüyüşünü başlatabilmek için önce bu gönül köprülerinin tamir edilmesine ihtiyaç var. Yıl sonuna kadar bu gönül köprülerinin yeniden tesis edilmesi gereken dönem. Beni genel başkanlığınızla şereflendirirseniz bu yıl sonuna kadar 81 vilayette bu gönül köprülerini yeniden kuracağım. Ne yazık ki ah aldık. Haksızlığa uğradığından dolayı bize iyi niyetlerle gelmiş binlerce, on binlerce insanın ahını aldık. Bu insanlarla helalleşmediğimiz müddetçe iktidar yürüyüşü başlatamayız. Bu insanları, bu muazzam birikimi yeniden partimize davet edeceğiz.”

Sorunların çoğunun kurumsallaşılamadığı için yaşandığını belirten Akalın, “Bizim kurumsallaşma hadisesi sorunumuzu çözmemiz lazım. Önümüzdeki dönemde Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni sizlerle omuz omuza yöneteceğimiz bir siyasi liderliğe talibim. Bana elinizi uzatın. Size söz veriyorum önümüz açık, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ni en geç 2028’de iyiler ve cesurlar hareketi olarak birlikte yöneteceğiz.” ifadelerini kullandı.

KORAY AYDIN: BU İKTİDARI TÜRK MİLLETİNİN YAKASINDAN SÖKÜP ATACAĞIZ
Akalın’ın ardından Koray Aydın kürsüye çıktı. Aydın’ın konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

CUMHURİYETİN İKİNCİ YÜZYILINA MAALESEF TEK ADAM SİSTEMİYLE GİRDİK

Cumhuriyetimizin ikinci yüzyılının başındayız. Maalesef son 22 yıldır haktan, hukuktan, adaletten ve özgürlüklerden uzaklaşmış, vatandaş açlık ve sefaletle boğuşurken şatafat ve lükse düşmüş, halktan kopuk bir iktidarla karşı karşıya kaldık. Maalesef son 22 yıldır bazen milliyetçiliği ayaklar altına alan, sıkışınca seçim kazanabilmek için milliyetçilerin ayaklarına kapanan bir iktidar tarafından yönetildik. Cumhuriyetin ikinci yüzyılına maalesef tek adam sistemiyle girdik.

BU UCUBE SİSTEM MİLLETİN ALIM GÜCÜNÜ YERLE BİR ETTİ

İktidar ve ucube sistem, cumhuriyetimizin temel değerlerini hiçe saydı. Temel hak ve hürriyetleri kısıtladı. Ülkenin kaderini iki dudağın arasına hapsetti. Milli mücadeleye karargâhlık yapmış yüce meclisimizi itibarsızlaştırdı. İşte bu ucube sistem, demokrasinin vazgeçilmez ilkesi olan yasama, yürütme ve yargı arasındaki kuvvetler ayrılığını, kuvvetler birliğine döndürdü. Bu iktidar ve ucube sistem, ülkenin dış borcunu tam 500 milyar dolara çıkardı. Enflasyonu üç haneli rekor düzeye yükseltti. Milleti yoksulluğa mahkûm etti. “Faiz sebep, enflasyon sonuç” safsatasıyla, Türk lirasının değerini, milletin alım gücünü yerle bir etti. Bu iktidar, yandaşlarının servetine servet katarken, vatandaşı sabahın erken saatlerinde ucuz et kuyruğuna girmeye, mecbur etti.

BU İKTİDAR GELECEĞİMİZİ GÜVENSİZ KILDI

Bu iktidar memuru, işçiyi, emekliyi hızla yoksullaştırarak, açlık sınırının altında yaşamaya mahkûm etti. Bu iktidar liyakati değil, yandaşlığı önceleyerek gençlerin hayallerini çaldı. Beyin göçünü engelleyecek tedbirler almak yerine, gençlerimize “giderlerse gitsinler” dedi. Bu iktidar yüce dinimiz İslam’ı kirli siyasetine alet etti. “Çalıyor ama çalışıyor” kafasıyla, Beytülmâla uzanan eli meşrulaştırmaya çalıştı. Yanlış ekonomi politikalarını “nas var nas” diyerek perdelemeye çalıştı. Bu iktidar ve ucube sistem dış politikayı, iç politikanın siyaset malzemesi yaptı. Uluslararası gerçeklerden uzaklaştı, bir gün dost dediğine, diğer gün düşman kesildi. Kendi koltuğunu, ülkenin kaderine tercih etti. Bu iktidar ulu önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün “yurtta barış, dünyada barış” ilkesinin aksine hareket ederek cennet vatanımızın hemen yanında yaşanan olayları, analiz etme becerisinden yoksun kadrolarıyla ülkeyi sığınmacı kampına dönüştürdü. Bu iktidar, sokaklarımızı huzursuz, geleceğimizi güvensiz kıldı. Namusumuz olan hudutlarımızı kevgire döndürdü. Üstüne utanmadan şerefimiz olan Türk vatandaşlığını da bir Pazar malı gibi yabancılara sattı. Bu iktidar “Hudut namustur” diyen gençleri tutuklatırken, bölücü başının posterlerini sokaklara asanlara hoşgörü gösterdi. Sonuç olarak bu iktidar, ve eseri olan bu ucube sistem, ülkeyi pek çok büyük beka sorunuyla karşı karşıya bıraktı. Türkiye’yi bu iktidara mahkûm bırakmayacağız. Bu iktidarı Türk milletinin yakasından söküp atacağız.

Genel başkanımız Sayın Meral Akşener’in, 8 Nisan tarihinde, aday olmayacağını açıkladığı bildiride ifade ettiği üzere, partimiz “sarsılmıştır.” Bu sarsıntıyı en az hasarla atlatabilmek için, bir durum muhasebesi yapmamız elzemdir, kaçınılmazdır. Ne oldu da oyu yüzde 20’lerle anılan partimiz, yüzde 4’lere geriledi… Ne oldu da Ankara’da yüzde 13 olan oyumuz, yüzde 0,9’a düştü. Ne oldu da İstanbul’da yüzde 8 olan oyumuz, yüzde 0,6’ya düştü. Elbette yerel seçimlerin dinamikleri farklı, elbette İYİ partinin asıl oyu bu değil, doğru bir değerlenme yapmaz, acil bir müdahalede bulunmazsak, bu kötü tablo, sürekli hale gelecek. Toplumun sesine, parti teşkilatlarımıza ve tabanının taleplerine kulak tıkayarak siyaset yapılmaz. Kısaca millete rağmen siyaset yapılmaz. Seçim sonuçlarından çıkarmamız gereken ilk ders budur. Sayın Genel Başkanımız bu olumsuz tablonun farkındadır. Genel Başkanımızın Olağanüstü Kurultayın yolunu açmış olması ve kendisinin de aday olmaması demokratik bir olgunluktur, örnek bir tavırdır. Şimdi sıra bizdedir. Şimdi sıra sizlerdedir. Şimdi sıra İYİ’lerdedir.

1 MİLYON ÜYE HEDEFİ

Saygıdeğer gönüldaşlarım; partimizin üye sayısını artırmak da, en temel önceliklerimizden olacak. Ben, günden güne büyüyen ve milyonları kucaklayan bir İYİ PARTİ hayal ediyorum. Sadece üye olan değil; üye yapan ve oy isteyen üyeler hedefiyle hareket edeceğiz. Teşkilat Başkanlığım döneminde büyük bir başarıyla gerçekleştirdiğimiz o üye seferberliğimizi, yeniden başlatacağız. İşte bu yüzden, 1 milyon üye hedefini şimdiden ilan ediyorum. Hazır olun.

PARLAMENTER SİSTEME GEÇİŞ TEMEL ÖNCELİĞİMİZ

Değerli dava arkadaşlarım, Anayasa’nın başlangıç hükümleri, ilk dört maddesi ve Türk vatandaşlığı tanımı, kırmızı çizgimizdir. Cumhuriyet’in kurucu değerlerini hedef alanların karşısında, Türklüğü ve Türkçeyi hedef alanların karşısında, Türk ve Atatürk düşmanları karşısında, dimdik duracağımızı, cümle alem bilmelidir. Millet tektir, adı da Türk’tür. Bu tarihin verdiği bir hükümdür ve öyle de kalacaktır. İYİ’leştirilmiş ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sisteme geçiş temel önceliklerimizdendir. Adına Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi denen bu ucube sistemi, tahkim etmeye dönük her girişimi de, bugünden reddettiğimiz herkes tarafından bilinmelidir.

KENDİME BİÇTİĞİM GÖREV, TÜRKEŞ’TEN NE GÖRDÜYSEM ODUR

Değerli gençler, ben henüz 22 yaşında İl Gençlik Kolları Başkanı, 32 yaşında Başkanlık Divanı Üyesi olmuş, 36 yaşında Başbuğ Alparslan Türkeş ile Milletvekilliği yapmış, 40 yaşında onun genel sekreteri olma gibi bir onura erişmiş, 44 yaşında da Bakan olmuş bir dava arkadaşınızım. Kendime biçtiğim görev, rahmetli Türkeş Bey’den ne gördüysem odur. Partimiz en kısa sürede toparlanacak, gençler ile idare edilecek ve iktidara taşınacaktır. Bu bizim vazgeçilmez hedefimizdir. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk İstiklal ve Cumhuriyeti’ni Türk gençliğine emanet ettiği gibi, biz de, İYİ Parti’yi gençlere emanet edeceğiz. Amacım yol açmak ve yol göstermektir. Amacım sizlerle el ele vererek hedefimize ulaşmaktır.

AKŞENER HER DAİM KIYMET GÖRECEKTİR

Kıymetli İYİ Parti Ailesi, aday olan bütün dava arkadaşlarıma, kardeşlerime başarılar diliyorum. Kendilerine bu süreçteki demokratik olgunluk ve dava arkadaşlığına yaraşır tavırları için teşekkür ediyorum. Kurucu Genel Başkanımıza, Sayın Meral Akşener Hanımefendi’ye de şükranlarımı sunuyorum. Hep beraber yürüttüğümüz bu siyasi mücadelede, bize öncü oldu. Emek verdi, ter akıttı. Şimdi de Partimizin önünü açtı. Kendisi her daim Partimizin kurucu lideri olarak, kıymet görecektir. Beraber sevindiğim, beraber üzüldüğüm, dertlerini derdim, sevinçlerini sevincim bildiğim dava arkadaşlarım. Sizlere gönlümün tam ortasından seslenmek istiyorum: Kardeşlerim, Biliyorum, kızgınlıklarınız var. Biliyorum, üzüntüleriniz var. Biliyorum, keşkeleriniz var. Sarf edilen büyük emeklere dönüp baktığınızda, sızlayan gönülleriniz var. Ama çok İYİ biliyorum ki, dağılanı toplamaya, yıkılanı yapmaya, sızlayan gönülleri, iyileştirmeye muktedir, çelikten bir iradeniz de var. Sizin iradeniz, zalimlere meydan okuya okuya, bugünlere gelen bir iradedir. Üstünde vesayet kurulamayacak bir iradedir. İşte ben, kendimi, güvenimin sonsuz olduğu bu iradeye, teslim ve emanet ediyorum. Kardeşlerim. İşte bu yolda; tutun ellerimden, eğik başları yukarı kaldıralım. Tutun ellerimden, İYİ Parti’yi ayağa kaldıralım. Tutun ellerimden, Türkiye’yi ayağa kaldıralım. Cenab-ı Allah yar ve yardımcımız olsun.”

3. TURA KALDI

İYİ Parti’nin 5. Olağanüstü Kurultayı’nda genel başkanlık seçimi üçüncü tura kaldı. Kurultayda ikinci oylamanın sonucunda Müsavat Dervişoğlu 570, Koray Aydın 565 oy aldı. Adaylıktan çekilen Mehmet Tolga Akalın 15, Günay Kodaz 3 oy oladı.

DİĞER VİDEOLAR