Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Puan Durumu
WhatsApp
Uygulamamızı İndir

CHP Bursa Milletvekili Sarıbal: “Ak Parti’nin Yol Haritası Üretimi Teşvik Etmiyor”

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim

CHP Bursa Milletvekili Orhan Sarıbal, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya yönelttiği soru önergesiyle, Ak Parti’nin 2024-2028 Hayvancılık Yol Haritası’nı eleştirdi. Sarıbal, hayvancılık sektöründe kayıtlı işletme sayısı, hastalıktan ari işletme belgesi sahibi üreticiler, buzağı desteğinden faydalanan işletmeler ve sübvansiyonlu kredilerden yararlanan küçük aile işletmeleri hakkında bilgi talep etti.

Hayvancılık Sektöründeki Veriler

Sarıbal’ın aktardığı verilere göre:

  • TÜRKVET sistemine kayıtlı 1 milyon 458 bin aktif işletme bulunuyor, ancak hastalıktan ari işletme sayısı yalnızca 1.340. Bu durum, ari işletme sertifikası olmayan üreticilerin ilave desteklerden yararlanamamasına neden oluyor.
  • Buzağı desteğinden faydalanan işletme sayısı 701 bin olarak açıklandı.
  • Üreticilerin finansmana erişimi için yüzde 25 ile 100 arası hazine faiz destekli kredi paketleri duyurulsa da, sahadan gelen veriler, küçük aile işletmelerinin bu kredilere ulaşmakta ciddi zorluk yaşadığını gösteriyor.
  • Ziraat Bankası aracılığıyla verilen krediler ve faiz indirimleri övülse de, bir çiftçinin 300 bin TL’lik sıfır faizli krediye ulaşmasının zor olduğu belirtiliyor.
  • Son 15 yılda yapılan canlı hayvan ve kırmızı et ithalatının Türkiye’ye maliyeti 12 milyar dolar olarak hesaplandı.

Yem Sorunu ve İthalat Eleştirisi

Sarıbal, hayvancılık yol haritasının en büyük eksikliğinin yem sorununun çözümüne hiç değinmemesi olduğunu belirtti. Canlı hayvan ithalatının yanı sıra, fabrika yemi üretiminde kullanılan hammaddelerin ithalatı için her yıl milyarlarca dolar ödendiğini vurguladı.

Sarıbal: “Ak Parti’nin Yol Haritası Üretimi Teşvik Etmiyor”

Sarıbal, Ak Parti’nin 2024-2028 yol haritasının üretimi teşvik etmediğini, ithalata bağımlılığı kalıcı hale getirdiğini ifade etti. Küçük üreticilerin desteklerden dışlandığını ve büyük çiftliklerin avantajlı konuma getirildiğini öne sürdü.

YORUMLAR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı GBB Konut, uygun fiyat ve ödeme
Sıradaki Haber GBB konut uygun ödeme şartlarıyla hemen teslim konutların satışına çıkıyor