Arama
Üyelik
Üye Girişi
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hasan Eroğlu
Sevda Özcan

Turgutlu’yu 3 proje ile finallerde temsil ettiler

ECRİN ÇELİKEL, “BİLİNDİĞİ ÜZERE İLK YARDIM ANINDA BİLİNCİ AÇIK VEYA KAPALI AFETZEDEYE İLK OLARAK BAŞ BOYUN GÖVDE EKSENİNİ KORUMAK İÇİN BOYUNLUK TAKILIR. BİZ BU BOYUNLUKLARA NABIZ ÖLÇME, VÜCUT ISISI ÖLÇME VE BUNU BİR MOBİL CİHAZA GÖNDERME, UYARI VERME ÖZELLİĞİ KATTIK” DERKEN, GÖNÜL AKARSU İSE PROJE FİKİRLERİNİ GELİŞTİREREK SENEYE DE TEKNOFEST’E KATILMAYI PLANLADIKLARINI AKTARDI. KEY OF TECH TAKIMININ ÜYELERİNİN RÖPORTAJLARI DA ULUSAL BASINDA GENİŞ YER BULDU.

ECRİN ÇELİKEL, “BİLİNDİĞİ ÜZERE

Turgutlu Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu, TEKNOFEST’te 1 milyonu aşkın yarışmacı ve 332 bin takımı geride bırakarak 3 projesi ile finale kalarak büyük bir başarıya imza attı.

’İnsanlık Yararına: İlk Yardım’, ’İnsanlık Yararına: Afet Yönetimi’ ve ’Engelsiz Yaşam’ kategorilerinde Turgutlu’yu 3 takım ile temsil eden Mehmet Akif Ersoy Ortaokulu öğrencileri, büyük bir başarıya imza attı. İlk yardım kategorisinde 16 bin 408 başvurudan 100 finalist arasına girerek finale katılmaya hak kazanan Yaşam Boyunluğu projesi, toplu yaralanma, kaza ve afet anlarında sağlık çalışanlarına destek olmak ve daha fazla kişiye müdahale edilmesini sağlamak gayesiyle tasarlandı. Ecrin Çelikel, “Bilindiği üzere ilk yardım anında bilinci açık veya kapalı afetzedeye ilk olarak baş boyun gövde eksenini korumak için boyunluk takılır. Biz bu boyunluklara nabız ölçme, vücut ısısı ölçme ve bunu bir mobil cihaza gönderme, uyarı verme özelliği kattık” derken, Gönül Akarsu ise proje fikirlerini geliştirerek seneye de TEKNOFEST’e katılmayı planladıklarını aktardı. Key of tech takımının üyelerinin röportajları da ulusal basında geniş yer buldu.

MAKA ile göçük altına ulaşılabilecek

Afet Yönetimi kategorisinde 36 bin 629 başvuru arasından 99 finalist arasına girerek finalde yarışmaya hak kazanan MAKA (Maden Arama Kurtarma Aracı) ise önemli bir tasarım olarak dikkat çekti. Projenin ekip üyelerinden Çınar Aydın, “Maden kazaları sonrasında oluşan göçüklerde, gaz sıkışması ve yangın tehlikesi nedeniyle arama kurtarma ekiplerinin madene giremediği durumlarda kullanılabilir. Kumanda ile engebeli alanlarda rahat hareket eden MAKA’yı alana göndererek iç mekanın canlı ve termal görüntüsü, gaz ve alev bilgileri dışarıdaki arama kurtarma ekibinin elindeki mobil cihaza gönderebilir. Kahramanmaraş depreminden sonra şahit olunan arama kurtarma çalışmaları, MAKA’nın kullanım alanının sadece maden kazalarıyla sınırlı kalmayacağını, deprem sonrası göçük ve tehlikeli yıkıntılarda insansız kurtarma aracı olarak kullanılabileceğini göstermiştir” dedi.

Proje ekip üyeleri Çınar Aydın, Irmak Minge, Sude Aydın, seneye MAKA’yı jüri ve diğer katılımcıların önerileriyle geliştirmeyi planladıklarını anlattı.

Engelsiz göz projesi

Engelsiz Yaşam Teknolojileri Yarışması (üniversite, lise, ortaokul ve ilkokullardan yapılan) 26 bin 147 başvurudan 100 finalist arasına girmeye hak kazanan Tom ve Jerry takımının Engelsiz Göz projesi ise geçici veya sürekli yatağa mahkum, hareket ve ifade kabiliyeti olmayan hastaların ihtiyaçlarını bakım verenine, çevresindekilere iletebilmesi ve sosyal hayata katılabilmesini sağlamak amacıyla tasarlandı. “Engelsiz Göz”, tablet veya telefon aracılığıyla geliştirilen uygulama üzerinden yatağa mahkum birey sağ-sol göz hareketleriyle ihtiyaçlarını belirten seçeneği seçebiliyor. Bu şekilde yatağa mahkum bireyin bakımı kolaylaşırken kendini ifade edebilmesi ve sosyal hayata katılabilmesi de sağlanabiliyor.

’Engelsiz Göz’ proje ekip üyeleri Ceylin Kar ve Esila Kızak, öneriler ışığında ’Engelsiz Göz’ projesini daha da geliştirmeyi planlıyor.