Arama
Üyelik
Üye Girişi
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hasan Eroğlu
Sevda Özcan

Sırbistan’da erken genel seçim düzenlenecek

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI ALEKSANDAR VUCİC İLE BAŞBAKAN ANA BRNABİC, BİRLİKTE GERÇEKLEŞTİRDİKLERİ ULUSA SESLENİŞ KONUŞMASINDA ERKEN SEÇİME GİDİLECEĞİNİ AÇIKLADI.

SIRBİSTAN CUMHURBAŞKANI ALEKSANDAR VUCİC

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Başbakan Ana Brnabic, birlikte gerçekleştirdikleri ulusa sesleniş konuşmasında erken seçime gidileceğini açıkladı.

Sırbistan’daki kitlesel protestoların ardından Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Başbakan Ana Brnabic, ulusa seslendi. Cumhurbaşkanı Vucic, iktidarın sokak eylemleri ile ele geçirilemeyeceğini ve geçici hükümet kurulmasının söz konusu olmadığını vurgulayarak, erken seçime gidileceğinin netleştiğini söyledi. Vucic, erken seçimlerin yapılacağını ve halihazırda tek sorunun seçimlerin ne zaman olacağı olduğunu ifade etti. Vucic, “Biz konuşmak üzere beklerken bazılarının başka beklentiler içerisinde oldukları açık bir şekilde ortada. Fakat iktidarın sokakta veya şiddet kullanarak ele geçirilmesi gibi bir şey asla olmayacak. Bunlar 90’lı yıllarda bu ülkede çok oldu. O zamanlar geride kaldı” dedi.

Seçim tarihi konusunda konuşmaya hazır olduklarını söyleyen Vucic, Başbakan Brnabic’in istifa etmesi halinde Sırp İlerleme Partisi’nin (SNS) yeni hükümet için yetki istemeyeceğini ve kendisinin 30 gün içerisinde hükümeti kurma yetkisini teslim etmekle mükellef olacağını söyledi.

“İstifam masada”

Başbakanı Brnabic ise, ülkedeki krizden tek çıkış yolunun sene sonuna kadar erken seçime gidilmesi olduğunu ve istifasının masada olduğunu söyledi. Brnabic, “Bu Sırbistan hükümetinin başbakanı olarak üçüncü dönemim. Görevimi en iyi şekilde yerine getirmeye çalıştım, tüm özverimi ortaya koydum. Yaptıklarımızdan ve Vucic’in en yakın çalışma arkadaşlarından biri olmaktan gurur duyuyorum. Bazı kararları hızlı bir şekilde almamız gerekti fakat neticeler net ve şüpheye yer bırakmayacak tabiatta. Sırbistan’ın bu şekilde ilerleme kaydetmesi görülmüş bir şey değil” dedi.

Sırbistan’da mayıs ayı başında birbiri ardına yaşanan ve toplamda 18 kişinin hayatını kaybettiği iki silahlı saldırılarının kurbanlarını bir kez daha anan Brnabic, saldırıların ardından başlatılan silahsızlanma seferberliğinde şimdiye kadar halktan toplanan yasadışı silah sayısının bu akşam itibarıyla 62 bin 801 adede ulaştığını duyurdu.

Sırbistan’da 3 Mayıs’ta başkent Belgrad’daki Vladislav Ribnikar İlkokulu’nda ve bu saldırıdan iki gün sonra Mladenovac’ın Dubona köyünde gerçekleştirilen silahlı saldırılar sonrasında, muhalefet partilerinin önderliğinde binlerce göstericinin katılımıyla iktidar karşıtı protestolar düzenlenmişti.