Arama
Üyelik
Üye Girişi
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hasan Eroğlu
Sevda Özcan

Petrolde sert düşüş sürerken, Benzin ve motorinde indirim bekleniyor

Brent petrol fiyatlarının 100

Brent petrol fiyatlarının 100 dolar seviyesinden bugün itibariyle 93,50 dolar seviyesine düşmesinin ardından gözler akaryakıt fiyatlarına çevrildi. Benzin ve motorinde indirim bekleniyor.

Petrol, küresel bir yavaşlamanın enerji talebine zarar vereceğine ilişkin endişelerin, OPEC+ arzında potansiyel bir kesinti ve ABD ham petrol stoklarında önemli bir düşüş de dahil olmak üzere yükselişe işaret eden gelişmeleri gölgede bırakmasıyla Eylül ayına düşüşle başladı.

Bu düşüşle birlikte araç sahipleri hem benzinde hem de motorinde indirim beklentisine girdi. Ancak akaryakıt ürünlerinde fiyat değşimi için henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

ABD ham petrolü (WTI), aralarında Fed’in de olduğu merkez bankalarının yüksek enflasyonla mücadele için politikalarını sıkılaştırmasıyla, Ağustos’ta art arda üçüncü ayında da değer kaybederek 89 dolara geriledi. Bu, Nisan 2020’den beri en uzun düşüş serisi oldu. Brent petrol 93,55 dolara kadar geriledi.

Petrol, Fed ve diğer merkez bankalarının faiz oranlarını artırarak resesyon endişelerini körüklemesiyle Ağustos ayına kadar geçen üç aylık sürede yüzde 20’den fazla değer kaybetti. Bu düşüş, Rusya’nın Şubat sonunda Ukrayna’yı işgalinden bu yana ham petrolün tüm kazanımlarını geri vermesine neden olurken Suudi Arabistan’ı OPEC+ ülkelerinin arzı azaltabileceğinin işaretlerini vermeye sevk etti.

OPEC+ 5 EYLÜL’DE TOPLANACAK

23 ülkeden oluşan OPEC+ koalisyonunun enerji bakanları, son toplantılarında küçük bir arz artışını kabul ettikten sonra üretim politikasına karar vermek için 5 Eylül’de toplanacak. Gelecek haftaki etkinlik öncesinde, grubun Ortak Teknik Komitesi bu yıl ve gelecek yıl için küresel petrol piyasalarına ilişkin görünümünü sıkılaştırmıştı.

OPEC+ bakanlarının değerlendirebileceği konular arasında, Ukrayna’daki savaşla birlikte Rusya’yı enerji gelirlerinden mahrum etmek amacıyla Rus ham petrolünün fiyatını sınırlamaya yönelik ABD’nin liderlik ettiği bir plan yer alıyor. Teklif, İngiltere hükümetinin onayını işaret etmesiyle destek topluyor. Hazine Bakanı Janet Yellen de dahil olmak üzere G-7 Maliye Bakanları Cuma günü planı görüşecek.

Öte yandan, OPEC+ koalisyonu küresel piyasalar için görünümünü sıkılaştırdı.

 MOTORİNE ZAM BENZİNE İNDİRİM

Geçtiğimiz hafta motorine tam iki haftada beş kez zam yapılmıştı. Yapılan zamla birlikte motorinin litresi 30 TL’ye dayandı. Motorin zamlarına karşın benzin fiyatlarında indirim yapıldı. Benzinin litresine 1 lira 4 kuruşluk indirim uygulandı.