Arama
Üyelik
Üye Girişi
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hasan Eroğlu
Sevda Özcan

Giresun’da Rumlar ile Türklerin yıllarca yaşadığı tarihi evlerde kentsel dönüşüm başladı

GİRESUN’DA YAKLAŞIK 200 YIL ÖNCE AVRUPA’DAN İTHAL EDİLEN MALZEMELERLE İNŞA EDİLEN, RUMLAR İLE TÜRKLER’İN YILLARCA YAŞADIĞI, ZEYTİNLİK SEMTİNDE KENTSEL DÖNÜŞÜM ÇALIŞMALARI BAŞLADI.

GİRESUN'DA YAKLAŞIK 200 YIL

Giresun’da yaklaşık 200 yıl önce Avrupa’dan ithal edilen malzemelerle inşa edilen, Rumlar ile Türklerin yıllarca yaşadığı Zeytinlik semtinde kentsel dönüşüm çalışmaları başladı.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Giresun Belediyesi işbirliğiyle Kale ve Zeytinlik semtinin tarihi dokusunu korumak amacıyla projelendirilen kentsel dönüşümde ilk binaların yıkımı gerçekleştirildi. Çınarlar Mahallesi tarihi Zeytinlik semtinde başlatılan kentsel dönüşümün ilk yıkımı için tören düzenlendi. Kamulaştırılması tamamlanan iki adet betonarme yapının yıkım işlemleri başlarken, belirlenen program dahilinde yıkım işlemlerinin devam edeceği bildirildi. Bakanlık ve Belediye işbirliği kapsamında gerçekleştirilen proje ile Kale ve Zeytinlik semtinde tarihi binalar yenilenerek, tarihi dokuya uygun mimari ile yapılar inşa edileceği belirtildi.

Yapılacak kentsel dönüşüm çalışmaları ile bölgenin turizm değerinin arttırılacağını ifade eden Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, “Proje alanı içerisinde yer alan 12 adet tescilli esere ait rölöve ve restitüsyon projeleri hazırlandı. Bakanlık tarafından ayrılan ödenekler ile bu taşınmazların restorasyonları tamamlanarak vatandaşların hizmetine sunulacak. Böylece Kale ve Zeytinlik semtinin tarihi ve kültürel mirası ortaya çıkarak şehrimizin tarihte sahip olduğu siluetine kavuşturuyoruz. Şehrimizin turizm ve kültürel değerlerinin gelişip kalkınmasına da çok büyük katkısı olacak bu tarihi projenin hayata geçmesinde emeği bulunan herkese teşekkür ediyor, Giresun’umuza hayırlı uğurlu olmasını diliyorum” dedi.

Giresun evlerinin genel özelliği

Tarihi Zeytinlik Evleri’yle ilgili bilgi veren Giresun Belediye Başkanı Aytekin Şenlikoğlu, “Tarihi yapısı ile bilinen bu semtin yaklaşık iki asırlık evleri vardır. Avrupa’ya fındık götüren gemilerin getirdiği ithal malzemelerle inşa edilen evlerde, Marsilya kiremitleri dikkat çeken ithal malzemelerden biridir. Zeytinlik semtinin önemli özelliklerinden birisi, hiçbiri diğerinin manzarasına, hava dolaşımına etki etmeyecek şekilde konumlandırılmış olmasıdır. Tarihi Zeytinlik semtindeki evlerinin dikkat çeken bir özelliği de taşların birbirine yapışması için kullanılan şimadır. Şima; kireç, yumurta akı ve suyun karışımıyla oluşan harca verilen isimdir. Kuvvetli bir karışım olmalı ki evler bunca yıla rağmen hala ayakta kalabilmişler. Ayrıca her ev bahçelidir. Her evin bahçesinde su sarnıcı bulunmaktadır. Giresun evlerinde, süslemede dikkat çekmektedir. Dış cephelerde, kat ve köşe silmelerinde, saçaklarda, kapı söve, pencere söve saçaklarında, korkuluk burgaçlarında, taşıyıcı sütunlarda, bahçe ve giriş kapı kanatlarında, konut içinde, oda kapılarında, ocak yaşmaklarında, dolap kapaklarında, tavanlarda süs unsurlarına yer verilir. Binalar alt katı müştemilat, orta kat yaşam alanı ve en üst kat ise yatak odaları olarak üç katlı inşa edilmiştir” ifadelerini kullandı.

“Tarihi Zeytinlik semtindeki riskli binalar ya yıkılacak ya da restore edilecek”

Giresun Valisi Enver Ünlü ise “Giresun’un Kale ve Çınarlar Mahallesi’ndeki Zeytinlik semtinde kentsel dönüşüm için ilk kazmayı vurduk. Yıkımına başlanan bina itfaiye ve ambulans gibi acil araçların mahalleye girmesine engel risk teşkil eden bir binaydı. Kamulaştırılması tamamlanan bu gibi binaların yıkım işlemlerine başlandı. İlk etapta burada 15 bina tespit ettiler ve bu binalardan 3 tanesinin işlemleri tamamlandı, 2 tanesinin de yıkım işlemlerine başlandı. Proje kapsamında bakanlığın sağlayacağı imkanlarla ilk etapta bu 15 binanın yıkımı tamamlanacak. Ancak Kale Mahallesi’nde ve Zeytinlik semtinde riskli binaların tamamı ya yıkılacak ya da restore edilecektir” dedi.