Arama
Üyelik
Üye Girişi
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Hasan Eroğlu
Sevda Özcan

Cumhurbaşkanı’nın açıklamasından sonra buğday fiyatları yüzde 6 geriledi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın,

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “Tahıl Sevkiyatı bugün 12’den itibaren eskisi gibi devam edecek” açıklamalarının ardından buğday fiyatlarında yüzde 6’lık sert bir düşüş görüldü.

29 Ekim’de Rusya yaptığı açıklama ile tahıl sevkiyatını askıya aldığını söylemişti. Bu açıklamanın ardından buğday fiyatları piyasalarda yüzde 5’den fazla artmıştı. Bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın krizin çözüldüğüne dair açıklamalarından sonra fiyatlarda pozitif gelişmeler yaşandı.

“Dün Putin’le görüştüm. Bugün de Zelenski ile görüşeceğim. Tahıl Sevkiyatı bugün 12’den itibaren eskisi gibi devam edecek” açıklamalarından sonra buğday fiyatları vadeli işlemlerde yüzde 6 geriledi. Sevkiyatın tekrar başlaması ile fiyatların daha da ineceği düşünülüyor.

Buğday fiyatları Mart ayında Rusya- Ukrayna savaşının tedarik sorunlarını gündeme getirmesi ve yükselen enerji fiyatlarının etkisiyle uluslararası piyasalarda rekorlar kırarak 13,6 dolara kadar yükselmişti. Rusya ve Ukrayna dünyanın en büyük buğday tedarikçileri arasında yer aldığından, fiyatların etkilenmesi de kaçınılmaz oluyor.

Rusya Savunma Bakanlığı, 29 Ekim’de, Ukrayna’nın, ilhak edilen Kırım’daki Sivastopol kentinde bulunan Rus savaş ve sivil gemilerine yönelik saldırı düzenlediğini bildirirken açıklamada, “Terör eylemini göz önünde bulundurarak Rus tarafı, Ukrayna limanlarından tarım ürünlerinin çıkışına ilişkin anlaşmaların uygulanmasına katılımını askıya aldı” ifadeleri kullanılmıştı.